Hvordan fastholder vi en mangfoldig medarbejderskare?

Det er vigtigere end nogensinde før at have fokus på fastholdelse og tilhørsforhold. Vi lever midt i ‘The Great Resignation’ og ‘The War For Talent’ – to globale bevægelser, der sætter nye krav til arbejdsgivere om bedre arbejdsforhold, øget meningsfuldhed og bedre arbejdsmiljøer.

Ifølge Gallups State of the Global Workforce Report (2017) er kun 13% af den globale arbejdsstyrke engagerede i deres arbejde. Dette efterlader altså 87% af medarbejderne, der enten bare er til stede på deres arbejdsplads eller ligefrem er aktivt uengagerede.

Hvis du ønsker at have engagerede medarbejdere, der trives og ønsker at blive på arbejdspladsen, skal virksomheden arbejde med diversitet og inklusion. Vi har samlet tre råd til din virksomhed herunder.

Råd 1: En kultur med diversitet som en styrke

Diversitet inkluderer alle de elementer, der gør os unikke fra hinanden som mennesker. Se de forskellige – synlige og usynlige – identitetsmarkører i diversitetsisbjerget:

Diversitet er en styrke for virksomheder, der ønsker at arbejde for øget innovation, kreativitet og performance. Studier viser, at virksomheder med høj grad af diversitet taget bedre beslutninger, repræsenterer en bredt kundegruppe og øger virksomhedens omsætning.

Men dette syn på diversitet kommer ikke af sig selv. Det skal opdyrkes. Vi skal fremhæve og tilbyde rum til samtaler om, hvordan vi er forskellige fra hinanden, hvilke unikke og vigtige perspektiver vi hver især medbringer til arbejdet – og ikke udviske forskellene.

Denne form for virksomhedskultur kalder vi også for et inkluderende arbejdsmiljø, hvor diversitet trives, hyldes og respekteres.

Hvorfor er fastholdelse vigtigt?

Der er en større fastholdelsesgrad og lavere sygefravær i mangfoldigt sammensatte teams.

Øget stabilitet

Et fokus på fastholdelse af diversitet øger stabiliteten på arbejdspladsen ved at fremme et inkluderende miljø, hvor forskellige perspektiver og færdigheder styrker teamets samlede robusthed og innovationsevne.

Bedre samarbejde

Et fokus på fastholdelse af diversitet forbedrer samarbejdet på arbejdspladsen ved at integrere forskellige synspunkter og erfaringer, hvilket fremmer kreativitet og mere effektive problemløsningsstrategier.

Lavere sygefravær

Et fokus på fastholdelse af diversitet kan føre til lavere sygefravær på arbejdspladsen ved at skabe et miljø, hvor medarbejderne føler sig mere inkluderede og værdsatte. Dette kan øge jobtilfredsheden og reducere stressniveauer, hvilket potentielt fører til en forbedret helbredstilstand og dermed lavere sygefravær blandt medarbejderne.


Råd 2: Karriereudvikling og støtte

Vi skal ikke behandle alle lige – for vi er ikke ens.

Inden for feltet diversitet og inklusion arbejder vi med begrebet ‘equity‘, der dækker over, at vi skal tilbyde medarbejdere forskellige muligheder eller former for støtte for at sikre lighed.

Vi er nemlig ikke ens og skal derfor heller ikke tilbydes præcist samme muligheder, hvis vi ønsker at opnå ligeværd og ligestilling på arbejdspladsen.

Den individuelle medarbejders karriereudvikling og muligheder for støtte er essentiel for fastholdelse. Sørg for at tjekke ind med dine medarbejdere – ofte og også med en mulighed for anonymitet (fx. i trivselsmålinger, APV’er mv.) – og bed om deres feedback til organisationen i forhold til karriereudvikling og støttemuligheder.

Her er fire spørgsmål, virksomheder kan stille sig selv:

  1. Hvordan tages der højde for medarbejdernes individuelle præferencer (for læring, udvikling, ift. ressourcer – både faglige og personlige)?
  2. Er der klare karrierestier eller karrieremuligheder internt i virksomheden? Hvordan ved medarbejderne, hvilke kriterier de skal opfylde?
  3. Har medarbejderne den form for støtte, de har brug for for at trives og arbejde effektivt? Hvordan har de mulighed for at sige det højt, hvis de har brug for mere/mindre støtte?
  4. Er det muligt at finde støtte i andre former for faglige fællesskaber internt i virksomheden? Eks. efter interesse, minoritetsstatus, køn, ledelsesambitioner mv.

Råd 3: Gode kollegaer

Kollegaskaber er noget af det vigtigste for at sikre fastholdelse på arbejdspladsen.

Men givende og meningsfulde kollegaskaber sker ikke af sig selv. Der bør være rammer og rum til at definere, hvad godt kollegaskab er i virksomheden, og hvilke praksisser dét indebærer.

Inkluderende kollegaer tjekker ind med hinanden, står op for andre, uddanner sig selv omkring vigtige elementer i andres liv, foreslår alternative sociale arrangementer, hvor flere har lyst til at deltage, kræver organisatorisk forandring og støtter op om skabelsen af et inkluderende arbejdsmiljø.

Ønsker du at fastholde diversitet eller arbejde med at skabe et inkluderende arbejdsmiljø? Så kontakt os herunder.

Nikoline Nybo
Konsulent

BA Antropologi og Kaospilot.


Erfaring inden for kulturanalyse og antropologisk metode, projektledelse og procesdesign, organisationsudvikling og facilitering.

Louise Marie Genefke
Konsulent

Cand. mag. Marketing & Kommunikation, MA Ledelse og ekstern lektor AU.

Erfaring med ledelse, talent- og organisationsudvikling, facilitering og Employer Branding.