Hvordan sikres inklusion af LGBTQ+ medarbejdere på din arbejdsplads?

Inklusion af LGBTQ+ medarbejdere er essentielt og vigtigt, men mange danske arbejdspladser har lang vej igen for at nå i mål. Læs her, hvad man kan gøre for at skabe en arbejdsplads, hvor LGBTQ+ personer trives.


Der er god grund til at sætte fokus på LGBTQ+ personers inklusion, rettigheder og trivsel på din arbejdsplads. En undersøgelse viser nemlig, at danske arbejdspladser har lang vej igen for at få inkluderet LGBTQI+ medarbejdere. Ifølge undersøgelsen oplever størstedelen af de adspurgte LGBTQ+ personer diskriminerende situationer på arbejdspladsen. Samtidig svarer 46% af de adspurgte, at de ikke mener, at deres virksomhed gør nok for at fremme LGBTQ+ personers trivsel og inklusion.

Alle medarbejdere bør føle sig accepterede, respekterede og værdsatte på arbejdspladsen – uanset hvad deres seksuelle orientering og kønsidentitet er.

Det er først og fremmest vigtigt at forstå, hvad LGBTQ+ står for. LGBTQIA-betegnelsen kommer af engelsk (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual) og dækker på dansk over lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede, queer, interkønnede og aseksuelle. Det er en samlebetegnelse, der bruges både i EU- og FN-sammenhæng.

Hvorfor er inklusion af LGBTQ+ personer vigtigt på en arbejdsplads?

Medarbejderne er det vigtigste aktiv for en virksomhed. Danske virksomheder skal derfor arbejde for at sikre et arbejdsklima, der giver plads til forskelligheder, og hvor alle medarbejdere kan trives og føle sig respekteret, uanset deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. Det skaber den største værdi for medarbejderne, for arbejdsklimaet og i sidste ende virksomheden.

Dansk Erhverv

Når medarbejdere føler sig inkluderede og kan være autentiske og åbne om deres identitet, øges deres trivsel, engagement og psykologiske tryghed. Omvendt kan manglende inklusion og diskrimination have negative konsekvenser for medarbejderes mentale sundhed og arbejdsmoral. Det er arbejdsgiverens pligt og ansvar, jf. Arbejdsmiljølovgivningen, at sikre alle ansatte mod chikane. Herunder at arbejde på at understøtte et arbejdsklima, hvor medarbejdere trygt kan gå på arbejde uden at opleve krænkelser og diskrimination.

Et fokus på inklusion på baggrund af personers køn eller/og seksuel orientering er et arbejdspladsfokus, selvom det for nogle kan virke som noget, der hører privatlivet til. Det skal også i høj grad være op til den enkelte person at vælge, hvad de ønsker at dele på arbejdspladsen. Men ønsker virksomheder at skabe arbejdspladser, hvor alle kan føle sig accepterede, respekterede og værdsatte, uanset hvem de er, og dermed få fordelene ved diversitet og inklusion, så er der behov for at iværksætte konkrete tiltag for i højere grad at få inkluderet arbejdspladsens LGBTQ+ medarbejdere. 

Vi har samlet nogle konkrete råd til, hvad man kan gøre for at skabe inkluderende arbejdspladser, hvor LGBTQ+ personer trives:

Seks råd til at skabe en arbejdsplads, der er inkluderende for LGBTQ+ personer: 

1. Konkrete initiativer

Iværksæt initiativer, der modarbejder diskrimination, ubevidste biases og mikroaggressioner. Dette omfatter uddannelsesmuligheder, der kan øge bevidsthed og viden om DEI-emner. Inkluder LGBTQ+ medarbejderne i udarbejdelsen af initiativerne, så kontekstnær relevans og ejerskab over indsatser sikres.


2. Inkluderende sprogbrug

Sæt fokus på inkluderende kommunikation og sprogbrug. Sørg for at bruge et kønsneutralt sprog i politikker og dokumenter, og giv medarbejderne mulighed for selv at indskrive deres pronominer i jeres systemer.

Det kan fx være at medarbejdere oplyser deres fortrukne pronominer (personlige stedord som han/hun/de/dem). Det er en lille ting, der kan have stor betydning for oplevelsen af anerkendelse. Det fremmer respekt for og inklusion af ens kønsidentitet, hvilket skaber en inkluderende kultur, hvor alle føler sig set og respekteret.


3. Kønsneutrale faciliteter

Kønsneutrale faciliteter er vigtige, fordi de skaber et inkluderende og trygt miljø for alle, uanset kønsidentitet. De reducerer risikoen for diskrimination og chikane, og fremmer ligestilling ved at sikre, at alle har adgang til passende og komfortable faciliteter. Dette understøtter trivsel og respekt i offentlige og private rum. Lav fx kønsneutrale toiletter og omklædningsrum, så alle kønsidentiteter er velkomne overalt.


4. Equity-perspektiv

Anlæg et equity-perspektiv ved at anerkende og adressere de unikke behov og udfordringer, som forskellige individer står overfor, i stedet for at behandle alle ens. Undgå generaliseringer, da de overser individuelle forskelle og kan føre til uretfærdig behandling. Dette sikrer en mere retfærdig og inkluderende tilgang, hvor alle har lige muligheder for succes. Spørg LBGTQ+ medarbejderne, hvad de har brug for. Husk, at én person ikke repræsenterer alle.


5. Fællesskaber og netværk

Skab grundlag for inkluderende kollegaskab og mulighed for netværk og fællesskab mellem LGBTQ+ medarbejdere. Inkluderende kollegaskab og fællesskaber er vigtige, fordi de fremmer et arbejdsmiljø, hvor alle føler sig værdsatte og respekterede, hvilket øger samarbejdet og kreativiteten. Dette bidrager til højere medarbejdertilfredshed og engagement, hvilket styrker virksomhedens samlede præstation. Desuden reduceres risikoen for konflikter og diskrimination, hvilket skaber en mere harmonisk arbejdsplads.


6. Nultolerancepolitik og klare processer for håndtering af krænkende adfærd

En nultolerancepolitik over for diskriminerende handlinger mod LGBTQ+ medarbejdere er afgørende for at skabe en respektfuld og inkluderende arbejdskultur, hvilket øger medarbejdermoral og produktivitet samt reducerer personaleomsætning. Dette er ikke kun et etisk ansvar, men også en beskyttelse mod juridiske konsekvenser for virksomheden.

Vil du have rådgivning om, hvordan din virksomhed kan blive bedre til at inkludere LGBTQ+ medarbejdere? Så kontakt os her:

Nikoline Nybo
Konsulent

BA Antropologi og Kaospilot.


Erfaring inden for kulturanalyse og antropologisk metode, projektledelse og procesdesign, organisationsudvikling og facilitering.

Louise Marie Genefke
Konsulent

Cand. mag. Marketing & Kommunikation, MA Ledelse og ekstern lektor AU.

Erfaring med ledelse, talent- og organisationsudvikling, facilitering og Employer Branding.