De forenede nationer (FN) adopterede i 2015 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling, også kaldet Sustainable Development Goals (SDGs).
De anviser en opskrift for, hvordan man kan fremskynde fred og velstand for mennesker og jorden – nu og i fremtiden. Verdensmålene fungerer som call-to-actions for både udviklingslande og udviklede lande.
De anerkender, at afskaffelse af fattigdom skal gå hånd i hånd med strategier, som fremmer sundhed og uddannelse, reducerer ulighed og fremmer økonomisk vækst – alt mens, at de takler forandringer i klimaet og bevarer naturen.
I Inclusify arbejder vi aktivt med FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling – især med fokus på Verdensmålene 5, 8 og 10. Vi ønsker nemlig at være med til at skabe en verden, hvor ligestilling mellem kønnene er værdisat; hvor alle har ret og mulighed for anstændige jobs; og hvor der er mindre ulighed.
Verdensmål 5 – Ligestilling mellem kønnene
Verdensmål 8 – Anstændige jobs og ordentlige arbejdsforhold
Verdensmål 10 – Mindre ulighed
Hvad er bæredygtig udvikling?
Det kan være svært at besvare, hvordan man måler bæredygtighed og benytter FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, eller hvad det er, som skal udvikles. Der findes nemlig ikke en fælles definition på udvikling, som passer på alle mennesker og alle lande. Nogle vil mene, at økonomisk vækst er det vigtigste at opnå for at skabe udvikling, mens andre mener, at penge blot er et værktøj i udviklingen.
Der er ingen tvivl om, at økonomi er en afgørende forudsætning for at skabe udvikling. Vi lever i en verden, der er karakteriseret af både fattigdom og rigdom.
Vi er nok alle sammen enige om at på papiret er de 17 Verdensmål nemmere at forholde sig til end, når de skal implementeres i vores virksomheder og organisationer. En særlig vanskelig og uoverskuelig opgave er især Verdensmål nr. 5 – ligestilling mellem kønnene fordi det yderligere differentierer ift. brancher, niveauer og enkeltpersoner.
Men vi byder gerne ind med flere bud på, hvordan opgaven kunne gribes an hos jer, men her er 6 generelle råd.
- Inkluder jeres ambitioner i virksomhedens strategi – find jeres HVORFOR
- Skab en platform som skaber mening for jeres situation – tag temperaturen på arbejdsmiljøet ift. D&I
- Tal højt om diversitet og inklusion, som ligeså vigtigt i bæredygtighedsøjemed som klimaaftryk
- Hav en holdning og stå ved den – lav en strategi ift. rekruttering, fastholdelse og forfremmelse
- Implementer konkrete målbare initiativer
- Skab opbakning og engagement i virksomheden – tilbyd workshops, oplæg og kurser
Kontakt os for at finde ud af, hvordan din virksomhed kan arbejde aktivt med Verdensmålene.